Народното предание на Илинден гласи, че не бива да се работи,

...
Народното предание на Илинден гласи, че не бива да се работи,
Коментари Харесай

Важно е да знаете! Скоро е Илинден. Вижте какво се прави и защо не се работи!

Народното предание на Илинден гласи, че не трябва да се работи, тъй като гръме допустимо да удари човек. Не се отива на плаж, че морето взима жертва на този ден.

На 20 юли всяка година християните по целия свят отдават респект на свети оракул Илия – прочут още като „ Гръмоделецът “. Светията е един от тримата велики старозаветни мъже, в идентична степен с Моисей и свети Йоан Предтеча.

Народните вярвания гласят, че когато светецът търкаля бъчви в небесата, в същия миг на земята гърми.

А откакто се изправял в борба със крилати змейове, триглави змии или даже Сатаната, тогава на земята вилнеели опустошителни естествени стихии.



Разсърди ли се светецът – чакайте ледени зърна от ръкава си да пусне или още полошо – да заключи в небесната пещера дъждовете и на земята да настъпи суша. Загърми ли точно на Илинден – овошките ще загинат или ще се повредят, а лешниците и орехите ще са празни, единствено виното ще е положително.

От Илинден времето се обръща и стартират да духат есенни ветрове, излиза неспокойствие и мъртво течение.

Докато преброиш до пет, вълните те удрят и после те теглят навътре.

Илинден идва с мъртва хватка на морето, приказват старите риболовци и по тази причина предупреждават летовниците да са изк внимателни при къпане в морето.

.Както е известно, националното вярване гласи, че на този ден морето взема жертви.

" Ориентираме се и по гларусите за това дали ще има неспокойствие или морето ще е умерено ", разкриха част от тайните си спасители.

- Ако птиците се събират на групи на брега- значи морето се скапва. Ако прелитат умерено над водата и търсят рибаще е умерено.

Хване ли мъртвото неспокойствие, то нормално държи нечетен брой дни3, 5, 7, 12... Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

В българския национален календар Илинден е най-големият летен празник по време на беритба и вършитба. На този ден възрастните описват приказки и пеят песни за свети

 

На този ден имен ден честват: Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
Информация за Илинден
 

Българската православна черква уважава паметта на Свети оракул Илия.

 

На този ден не трябва да се работи, нито да се влиза във вода. Вярва се, че морето се прекатурва и взима за курбан на светията всеки, влезнал във водите.

Свети Илия е  настойник  и на кожарите, грънчарите и пивоварите.

Според остаряло вярване на Илинден хората не би трябвало да влизат в реките и в морето, тъй като може да се удавят, защото на своя празник св. Илия обичал „ да си взима курбан ”. 
 

Какво се прави на Илинден

Традицията повелява на този ден да се заколи курбан в чест на светеца. Обикновено се избира най-старият петел, така наречен „ татко “.

Стопанката на къщата става рано на разсъмване и замесва погача„ боговица “ и „ колач “ за свети Илия. Често селските сборове се провеждат на този ден. За здравето на всички се принася в жертвоприношение мъжко чифтокопитно животно – вол, теле или бивол. Готви се курбан, който се освещава.

Край могила, параклис, оброчище или остарели дъбови дървета отвън селото се подрежда софра. Според вярващите единствено по този начин ще могат да умилостивят светеца и да опазят селището и реколтата си от наводнения и градушки.

Според националните поверия на Илинден не би трябвало да се работи, с цел да не се разсърди светията. Не бива и да се къпете в морето, даже да влизате във водите му, тъй като на този ден морето взима най-вече жертви курбан за светеца.

На Илинден честват абаджиите, кожухарите и терзиите, чийто патрон и настойник и свети оракул Илия.

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР